KUTBAH BAHASA JAWA PENTINGIPUN SILATURAHMI

إِنّ الْحَمْدَ ِللهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ وَنَعُوْذُ بِاللهِ مِنْ شُرُوْرِ أَنْفُسِنَا و مِنْ َسَيّئَاتِ أَعْمَالِنَا مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَلاَ مُضِلّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ
اَللهُمّ صَلّ وَسَلّمْ عَلى مُحَمّدٍ وَعَلى آلِهِ وِأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدّيْن
يَاأَيّهَا الّذَيْنَ آمَنُوْا اتّقُوا اللهَ حَقّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوْتُنّ إِلاّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ

          •  •       (البقرة: 148)
أَمّا بَعْدُ………..
Hadirin jamaah Jum’at Rokhimakumullah!
Sumonggo kulo derekaken ngunjokaken raos syukur dateng Allah, awet saking Kanikmatan engkang kathah sampun rumentah dumateng kulo panjenengan, linangkung nikmat iman lan Islam.
Saklajengipun minongko khotib kulo wasiat Taqwa dumateng pribadi kulo sumrambah dumateng sagung jamaah jum’at rokhimakumullah, kanthi taqwa engkang saestu. Ngupadi supados punopo engkang dipun dawuhaken saget dipun tindakaake lan engkang dados awesanipun ugi saget dipun tebihi.
Hadirin jamaah Jum’at Rokhimakumullah!
Jaman sakmeniko jaman engkang sarwo canggih winastan jaman globalisasi. Wawan pengandikan kaleh sederek engkang wonten ing tebih saget dipun tindakakan kanthi sekeco malah keporo wawan pangandikan meniko saged sami mersani pasuryanipun kanthi video coll. Pareng kabar ugi mboten mbetahaken wekdal engkang dangu paribasan skedeping netro kabar sampun dumugi engkang dipun kersakaken. Mboten namung meniko kabar menopo mowon sakmeniko saget dipun mangertosi kanthi cepet lumantar piranti-piranti engkang modern. Ewo semanten wonten jaman engkang modern kados sakmeniko wonten sakperangan dawuh-dawuh Allah lan Rosulullah engkang sifatipun sosial sakwentawis kalerwakaken. Kadosdene dawuh “Silaturohmi”. Sederek-sederek engkang radi tebih menwi mboten dipun karohaken saget dados ijal anggenipun dados sedulor. Sesrawungan kalian tonggotepalih menawi mboten dipun jagi saget dados cengkah. Karenten kebakipun perkawis engkang dipun ayahi sakmeniko mboten kathah tetiang engkang merlokaaken endang-endang silaturohmi wonten tonggo tepalih njagi silaturohmi.
Allah SWT pareng pangandiakan wonten ing Al Qur’an Surat An Nisa Ayat 1 :
 •       •     

Wonten ayat meniko kulo panjengan dipun dawuhi deneng Allah supados njagi Silaturomi dateng sederek menopo dene tonggo tepalih.
Pengertosan Silaturohmi sakmeniko kathah-katahipun njih meniko namung pepanggihanipun sanak kadang lan nepangaken sederek-sederkipun,kadosdene dateng simbah, pakde, mbokde lan sanes-sanesipun. Wanci leres meniko kathah sanget manpaatipun engkang saget dipun pendet. Saktunggalipun manpangat silaturohmi inggeh puniko saged dados lantaran panjangipun yuswo lan kathahipun rejeki kulo panjenegan sedoyo.
Poro sederek..! Ananging sakyektosipun maknanpun Silaturohmi njihh meniko kados pundi saget ngiataken iman lan taqwa keluargo lan sanak kadang.
Wonten ing tafsir Ibnu Katsier kacatet saktunggiling hadits, Rasûlullâh SAW paring pangandikan, tiang engkang badhe manggeni papan istimewa wonten ing suargo njih meniko tiang engkak rikolo gesangipun sami seh katresnan kalian sederekipun kanthi adedasar keimanan lan ketaqwaan, anggenipun pasederekan mboten adedasar bondho kadonyan.
Kanthi mekaten engkang dipun wastani silaturahmi ceto sanes mboten namung ngempalaken keluarga lan sami pitepangan kalian sederek lan ugi sanes anggenipun ngempalaken trah , ananging kadospundi kito saget ngiataken lan nambahi kwalitas iman lan taqwa keluargo kulo lan panjenengan sumrambah wonten ing masyarakat.
Mugi-mugi kulo panjengan dipun paringi tekad lan kekiyatan njagi silaturohmi kanthi adedasar iman lan taqwa.
أَقُوْلُ قَوْلِي هَذا أَسْتَغْفِرُ اللهَ لِي وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ فَاسْتَغْفِرُوْهُ إِنّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرّحِيْمِ

Khutbah Kalih
إِنّ الْحَمْدَ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلهَ إِلاّ اللهُ وَلِيُّ الصَّالِحِينَ وَأَشْهَدُ أَنّ مُحَمّدًا خَاتَمُ الأَنْْْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِينَ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ، إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ. وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ، إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ., أَمَّابعد,
اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ، وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ اْلأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلأَمْوَاتِ، إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدّعَوَاتِ.
رَبّنَا لاَتُؤَاخِذْ نَا إِنْ نَسِيْنَا أَوْ أَخْطَأْنَا رَبّنَا وَلاَ تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلََى اّلذِيْنَ مِنْ قَبْلِنَا رَبّنَا وَلاَ تًحَمّلْنَا مَالاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا أَنْتَ مَوْلاَنَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِيْنَ.

رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِيْنَ سَبَقُوْنَا بِالْإِيْمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِيْ قُلُوْبِنَا غِلًّا لِلَّذِيْنَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَءُوفٌ رَحِيمٌ
رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِيْنَ إِمَامًا
رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُوْنَ، وَسَلاَمٌ عَلَى الْمُرْسَلِيْنَ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ.
وَصَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ. وَأَقِمِ الصَّلاَةَ

Tinggalkan Balasan

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: